Wallace and Gromit – animerat när det är som bäst

I en tidsålder när animerat till 90 procent är det samma som datortecknade sagofigurer med inslag av musikalnummer är det befriande att slå sig ner för att se några filmer gjorda i klassisk stopmotion-teknik. Välgjorda animationer möter torr brittisk slapstickhumor i en mix som gör att filmerna om Wallace and Gromit inte bara tilltalar barn. I alla fall inte så länge barnen bara vill se rappande hajar, operasjungande musslor och en borttappad clownfisk.

Invånarna i den lilla byn kretsar allt runt grönsaksodling och alla förbereder sig inför årets höjdpunkt, den årliga festivalen för jättegrönsaker. Stoltheten vet inga gränser när odlarna sköter om sina grönsaksland och odlingar. Skadedjursbekämpningsfirman, där Wallace och Gromit är föreståndare, har ett stort ansvar för att se till att inget skadar vare sig brysselkål eller pumpor. Det går bra ända tills en jättekanin som älskar tomatjuice börjar härja runt i området.

Karaktärer med karaktär


Den ostälskande skalliga Wallace, iklädd noppig slipover, som bor ihop med sin hund i ett litet hus på den brittiska landsbygden, borde egentligen vara en sorglig karaktär. ”Plötsligt i Vinslöv” känslan är inte långt borta när man ser honom. Wallace är helt enkelt nöjd om han bara får äta sin dagliga ostbit och arbeta vidare med sina uppfinningar. Han verkar helt enkelt var immun mot den melankoli som lätt drabbar dem som får insyn i det liv han lever. Det kan få en att fundera på om Wallace kanske är lite lätt tokig eller helt enkelt bara så där skönt befriad från att bry sig om vad andra tänker och tycker om en som vissa människor har förmågan att vara. Samtidigt är Wallace beskyddad både av samhället och sin hund. På hemmaplan är det i första hand hunden Gromit som tar hand om beskyddandet av Wallace. Deras relation utvecklas och skildras med ett stort mått av lyhördhet i filmen. Det är nästan så man börjar fundera på om filmskaparna leker med tanken på att låta hunden bli människa och tvärtom. Gromit är en kluven hund som vill ha husse för sig själv samtidigt som han vet att det skulle vara bra med en kvinna i husses liv.

Förmänskligad hund


Handlingen i ”Varulvskaninens förbannelse” kretsar runt hur Wallace och Gromits skadedjursbekämpningsfirma Anti-Pesto kämpar för att rädda den årliga grönsakstävlingen i byn. Som i så många andra tävlingssituationer visar det sig, ju närmare tävlingsdagen man kommer, att det inte går att lita på någon, inte ens sina grannar och vänner. Alla vaktar sina grönsaker med självisk kärlek och harpaltar ses som galna monster. Mitt i allt detta bestämmer Gromit, trots sin underordnade position, att Wallace inte längre får äta ost. Det här leder också in på det viktiga temat som handlar som det brittiska samhället rädsla för sex. Wallace bekämpar sin erotiserade relation till ost och vänder istället sin erotiska vurm mot den vimsiga lady Tottington. Wallace får kämpa mot sina lössläppta drifter, han övermannas nästan av dem under en scen av plågsamt uppdämda erotiska känslor i lady Tottingtons hemliga växthus. Återigen får Gromit gripa in och hjälpa husse så att han till sist kan visa sig naken inför både sin hund och nya kvinna.

Förmänskligad hund
Back to top