Titanic – en blandning av sanning och fiktion

Det är svårt att stå i fören på en färja utan att tänka på den klassiska scenen ur Titanic, den där Rose och Jack, spelade av Kate Winslet och Leonardo DiCaprio, blir förälskade på allvar. Men om man nu väljer att göra en film om Titanic och en fantastisk kärlekshistoria, måste då verkligen den ena huvudpersonen dö?

Det få kanske känner till är att det tog tolv år för James Cameron att förverkliga sin dröm om att göra en Titanic-film. 1985 satt han och tittade på nyheterna och ett inslag om att vraket efter Titanic hade lokaliserats.

Dyraste filmproduktionen

Titanic, vars produktionskostnader gick på nästan 1,6 miljarder var under 1990-talet den film som kostat mest att producera. James Cameron satsade hela sin för att kunna förverkliga projektet. Den då 22-åriga Kate Winslet var klart för den kvinnliga huvudrollen som Rose DeWitt Bukaker men det rådde oenighet i produktionsteamet om vem som skulle spela en manliga huvudrollen. Cameron ville att 23-årige Leonardo DiCaprio skulle spela den fattige konstnären Jack Dawson, och så blev det.

Det tog nästan 1,5 år innan filmen var klar och då hade skådespelarna i snitt spenderat sju månader på inspelningsplatsen. Magin mellan DiCaprio och Winslet som finns på filmduken var vitt skild från den i verkligheten. DiCaprio blev obekväm när han skulle berätta vad som var bäst med Kate Winslet, och hon kallade honom för pruttmannen. Någonstans under inspelningarna förändrades deras inställning till varandra och skådespelarkollegorna talar numera om att de varit nära vänner sedan arbetet med filmen.

Handlingen

För att kunna göra en bra och modern film och den osänkbara Titanic byggde James Cameron filmen runt en gripande bihistoria, rätt och slätt en kärlekshistoria på temat klassöverskridande kärlek. Cameron var också noga med att filmen skulle vara så historiskt korrekt som möjligt vilket krävde samarbete med experter.

Filmens handling börjar när ett dyk- och forskningsteam, ledda av Bill Paxton, lokaliserar Titanics vrak, 73 år efter att skeppet förliste, och börjar undersöka det. De letar efter ett halsband med diamanten kallad Oceanens hjärta. Till sin hjälp har de 101-åriga Rose, en av de som överlevde katastrofen och det ska visa sig att hon vet betydligt mer än vad de först kunnat ana. Den 17-åriga Rose var med på Titanic tillsammans med sin mamma och fästman Cal, som hon inte alls klickar med. Av en händelse möter Rose den fattige konstnären Jack Dawson ombord på Titanic och de blir blixtförälskade. Deras romans ses dock inte med blida ögon eftersom de kommer från två helt skilda samhällsklasser. Kärlekshistorian dem emellan fortgår parallellt med den verkliga händelsen runt Titanics jungfruresa. James Cameron lyckades inte bara skapa en historiskt korrekt film, bortsett från en och annan myt i filmen, utan även en film där känslan av skräck och lidande gick rakt ut i biosalongen. Otaliga tårar har fällts under den gripande scenen när Jack förlorar kampen mot det iskalla vattnet och försvinner ner i djupet. Var verkligen DiCaprios rollkaraktär tvungen att dö? Tänker man efter är det jakande svaret lika självklart som för oss som för James Cameron. Utan Jacks död hade filmen bara varit en platt och tråkig historia som slutade med solnedgång, rosa moln och fluffiga kaniner.

Back to top