The Shawshank Redemption

Filmen The Shawshank Redemption räknas som en av nutidens bästa och mest uppskattade film. Den är inräknad på flera respekterade topplistor som en av den bästa filmen bland annat IMDBs lista över de 100 bästa filmerna genom tiderna där den ligger på en andra plats.

The Shawshank Redemption

På IMDB har filmen ett betyg på 9.3 av 10.  The Shawshank Redemption som på svenska har titeln Nyckeln till frihet utspelar sig till större delen i fängelset Shawshank där man får följa huvudpersonen Andy Dufresne som spelas av Tim Robbins. Hans vistelse där blir allt annat än en fröjd och filmen känns både äkta och träffar rakt in i hjärtat redan från start. The Shawshank Redemption är en filmatisering som är baserad på novellen med svenska titeln Vårbedrift som är skriven av Stephen King. Denna novell är en av fyra noveller som går under samlingsnamnet Årstider.

Filmens handling

The Shawshank Redemption börjar med att skildra hur det kommer sig att huvudpersonen Andy Dufresne befinner sig i fängelset. Man tror att Andy har dödat sin hustru då hon bedrog honom med en annan man. De hittar aldrig några bevis eller pistolen som användes men trots detta döms Andy för brottet och skickas till Shawshank för att påbörja sin livstidsdom.

I fängelset får man sedan även lära känna andra karaktärer där personen Red som spelas av ingen mindre än Morgan Freeman snabbt tar plats som den trogna och nära vännen som Andy behöver för att kunna hålla sig borta från gäng och bråk på fängelset. Då det framförallt är ett gäng som kallas för systrarna som är ute efter Andy erbjuds han beskydd av fängelsets direktör Norton som då begär att Andy ska hjälpa honom att förskingra pengar. Detta är någonting som Andy väldigt smart använder som ett sätt att själv få vinning över pengarna efter att han slutligen rymmer från fängelset genom att gräva sig ut med en stenhammare som han har mottagit och kunnat behålla tack vare sitt samarbete med direktören.  Men innan Andy bestämmer sig för att det är dags att rymma från Shawshank anländer en ny fånge till fängelset som heter Tommy Williams. De båda blir snabbt bra vänner och Andy hjälper denna yngre fånge att studera för att förbereda honom för sin framtid utanför fängelsemurarna. Av Tommy får han sedan reda på att en annan fånge på ett annat fängelse sagt till Tommy att det i själva verket var han som genomförde mordet på Andys fru. Men när Andy och Tommy försöker få direktören att ta upp fallet igen slutar det med att Tommy blir skjuten och Andy hamnar i isoleringscell. Detta då direktören inte vill förlora Andy och därmed hans hjälp som har gjort att han kunnat bygga upp en stor förmögenhet på diverse konton utomlands.

Filmens slut och betydelse

Det slutar med att Andy lyckas fly från fängelset med direktörens förmögenhet. Andy reser till Zihuatanejo i Mexiko som har nämnts tidigare i filmen mellan de båda vännerna Andy och Red. När Red sedan släpps ur fängelset återförenas de i den lilla byn.  The Shawshank Redemption är en fantastisk film med underbar musik av Thomas Newman. Med budskapet “Sätt igång att leva, eller sätt igång att dö” kan man inte annat än bli rörd över hur genomtänkt filmen faktiskt är med en bra historia och en röd tråd från start till slut.

Filmens slut och betydelse

Back to top