The Danish Girl

Det skulle till en filmatisering om danska transpersonen Lili Elbe och hennes hustru Gerda Wegener för att en svensk återigen skulle vinna en Oscar för en filmroll. Men det var värt väntan och Alicia Wikander är väl värd sin Oscar för rolltolkningen av Gerda Wegener.

Filmens sägs vara baserad på Lili Elbes/Einar Wegeners egen berättelse men sanningen är det är en mycket fri tolkning. Lili Elbes transiton går i filmen relativt snabbt, och att Einar uppträder offentligt som Lili, men i verkligheten använde Gerda Wegener sin partner som modell redan efter att de hade gift sig 1904. Att vara öppet transsexuell var inte på något sätt enkelt ens i Köpenhamns hyfsat frigjorda konstnärskretsar, så paret bosatte sig permanent i Paris 1912. Här kunde Lili Elbe leva öppet som transsexuell och Gerda Wegener kunde göra detsamma som lesbisk.

Komma ut och byta kön

Einar Wegener, spelad Eddie Redmayne, var verksam som konstnär och gifte sig med konstnärskollegan Gerda Gottlieb. Einar stod ofta modell för sin hustru och fick inte sällan personifiera kvinnor. Det bidrog till att Einar upptäckte sitt kvinnliga jag och började framträda som Lili Elbe, först i hemlighet och sedan helt öppet. Men det räckte inte med att klä och sminka sig som en kvinna, Lili Elbe hade en aldrig sinande längtan om att bli kvinna fullt ut, helt enkelt få det kön hon innerst inne visste att hon var född till. Det ledde till att hon blev den första personen i världen att genomgå en könskorrigerande operation.

Efter mycket sökande och fruktlösa besök hos flera läkare för att få hjälp, fick Lili Elbe 1930 kontakt med läkarna Kurt Warnekros och Magnus Hirschfeldt som tillsammans drev en kvinnoklinik i Dresden. Warnekros var den första som tog Lili Elbe på allvar och som var övertygad om att hon var en kvinna fångad i en manskropp. Det var också Warnekros som genomförde den första operationen där de manliga könsorganen avlägsnades och istället opererade läkarna in kvinnliga könskörtlar. En operation som men andra ord är vittskild från dagens könsbekräftande operationer. Enligt Lili Elbes efterlämnade anteckningar genomgick hon ytterligare två operationer. Den sista operationen skulle ge Lili Elbe möjligheten att föda barn men hon avled i sviterna när kroppen stötte bort den inopererade livmodern.

Fiktion kontra verklighet

Filmen är verklighetsbaserad på två personer som har levt, men det har utelämnats en hel del händelser som konstnärsparet gick igenom. Före Lili Elbes första könskorrigerande operation 1930 fick paret sitt äktenskap upplöst, något som har uteslutits i filmen. Relationen och äktenskapet mellan Lili Elbe och Gerda Wegener är inte heller så rosenrött och harmoniskt som filmen vill ge sken av. När Lili Elbe genomgår sin sista operation 1931 är Gerda Wegener redan omgift med den elva år yngre, italienske majoren Fernando Porta och bor i Marocko.
Oavsett vad man tycker om denna tillhyfsning av verkligheten är filmen och dess budskap viktigt, inte minst för att synen på samkönade äktenskap och hbtq-personer fortfarande är skev på många håll i världen. Flera hbtq-personer har även uppgett att filmen ger en bra bild av hur det är leva som transsexuell.

Back to top