Skräckfilmsafton

Någon gång nu och då brukar vårt kompisgäng ha skräckfilmsaftnar. Vi bestämmer en plats, ibland hemma hos någon och ibland åker vi iväg. Därefter lagar vi mat tillsammans och sedan börjar vi kolla in filmen eller filmerna. Oftast är det tre filmer på en kväll och efter varje film så pratar vi igenom dem. Vi brukar försöka hitta filmer som är lite olika varandra i karaktären och även filmer från olika tidsperioder så det inte bara bli nya filmer. Faktiskt så kan de äldre skräckfilmerna var de som är mest skrämmande. Enda filmen denna kväll var Insidious.

Skräckfilmsafton
Skräckfilmsafton

Olyckan

I början av filmen ses en skuggig gammal kvinna inne i ett hus medan invånarna sover. Renai och Josh Lambert har nyligen flyttat till ett nytt hem med sina tre barn. En morgon tittar Renai igenom familjen fotoalbum med sin son, Dalton, som frågar varför det inte finns bilder på Josh när han var barn. Renai säger att skälet är att han alltid har varit kamera blyg och ogillar att ta bilder av sig själv. En kväll ser Dalton solskyddsdörren öppen och går för att undersöka efter att ha hört ljud på övervåningen. När han kommer in, försöker han klättra upp en stege för att sätta på ljuset, men faller när stegen spricker. När han faller på golvet, verkar han stirra i fasa i mörkret som om han tittar på något skrämmande. Skakad, läggs han till sängs av Renai och Josh som sa att han inte skulle leka på vinden något mer. Nästa dag vaknar Dalton inte ur sömnen. Renai och Josh tar honom till sjukhuset, där läkarna säger att han är i en oförklarlig koma. Tre månader senare flyttas Dalton tillbaka till sitt hem medan han fortfarande är i koma. Kort efter börjar störande händelser inträffa. Det första är när Renai hör en röst på babyövervakaren som ropar ”Jag vill ha det nu!”, Ett blodigt handtryck på Daltons säng och en skrämmande man i hennes dotters sovrum. Renai blir mer störd när deras yngste son, Foster, säger att han inte gillar det när Dalton ”går runt” på natten. Renai berättar för Josh om händelserna, och när hon blir överfallen av den främmande mannen den natten ber hon Josh och familjen att flytta fort till ett annat hus.

Nytt hus

I det nya huset fortsätter de övernaturliga händelserna. De ber Josh mamma Lorraine att kontakta en vän, Elise Reiner, som specialiserat sig på utredningen av paranormal aktivitet. Familjen, Elise och hennes team går in i Daltons rum och Elise ser ensvart figur med rött ansikte och mörka ihåliga ögon på taket på Daltons rum. Samma figur som Lorraine hade sett tidigare i huset.

Nytt hus
Nytt hus

Elise förklarar för Renai och Josh att Dalton har förmåga att astralprojektera medan han sover och att han har gjort det sedan han var väldigt ung. Anledningen till att Dalton är i ett komatiskt tillstånd är att han reste för långt in i olika andliga världar och har följaktligen gått vilse i ett land som heter ”The Further”. Det är en plats för de plågade själarna, de döda. Medan Daltons ande är i denna andra värld, har han lämnat ingenting annat än en livlös kropp. De plågade själarna längtar efter en annan chans i livet genom Daltons tillstånd, medan det finns andra som vill använda Dalton för en mer illvillig avsikt.

Demoner

De kör en session för att försöka kommunicera med sin son men Dalton visas och demonen använder Daltons kropp för att slåss mot gruppen. Efter sessionen kallar Elise Lorraine och de två avslöjar att Josh också kan astralprojektering och terroriserades av en ond ande under sin barndom. Lorraine visar dem bilder från Joshs barndom och avslöjar en skuggig gammal kvinna bakom honom. Ju fler bilder som tas av Josh, ju närmare börjar den skuggiga kvinnan komma till Josh tills hon bara är centimeter från honom. Det förklarar hans rädsla för bilder. Elise föreslår att Josh ska använda sin förmåga att hitta och hjälpa Dalton till att återvända till sin själ.

Demoner
Demoner

Jag ska erkänna att filmen faktiskt var så läskig att jag inte klarade att kolla. Det händer inte ofta. Jag ville inte visa för de andra att jag var rädd men tack och lov var det så mörkt att ingen såg att jag smög in hörlurarna i öronen, slog igång mobilen under filten och drog ner skärmsljuet till bara några procent. Sedan började jag spela spel, jag ville spela spel som fick mig att tänka på annat och gärna spel där jag var tvungen att fokusera så att jag inte lät blicken dras tillbaka till tv:n. Därför valde jag först att lägga patiens innan jag gick över till frågesport och sedan några spel på en färgglad spelmaskin. När filmen väl var slut så sa min närmaste vän att hon förstått vad jag gjort och varför men hon var inte sur utan förstod mig. De andra hade i alla fall tyckt att filmen var sevärd.

Back to top