Om Patrick Swayze

Om Patrick Swayze

Låt oss prata om denna kändis, Patrick Swayze, mannen, myten och den dansande legenden! Golden Globe- scenkonstnären Patrick Swayze var huvudpersonen i så omtyckta filmer som ”Dirty Dancing” samt ”Ghost.”

Patrick Swayze, vem var denna artist?

Han föddes 1952 i Texas, och började sin framgång som dansare dessförinnan han nådde framgång i inte mindre än Broadway. I samband med filmer som The Outsiders åtnjöt han ett sidospår som den omtyckta stjärnan i Dirty Dancing. Swayze fortsatte sedan med Ghost, samt med oförglömliga roller i filmenPoint Break samt To Wong Foo! Julie Newmar. Han fick en diagnos, bukspottkörtelcancer 2008, vilket skulle innebära att skådespelaren snart skulle lämna jordelivet. Han hade bara fyllt 57 år.

Aspirerande dansare

samt hans 4 syskon uppföddes av Patsy samt Jesse Swayze. Swayzes mamma, chef på Houston Jazz Ballet Company, presenterade sin son för dansen redan under en tidigare ålder. Swayze fick en allt större passion för balett, men var trakasserad av andra klasskompisar under tiden som han fortfarande gick i skolan. Under gymnasietiden åsidosatte han sin dans för att fokusera på idrott såsom gymnastik samt fotboll. Efter examen erbjöds han flera stipendier. Swayze valde satsa ytterligare på friidrotten och registrerade sig vid San Jacinto-skolan där han valde att satsa på gymnastik. 2 år senare valde han att lämna studierna för att gå på turne med Disney, med rollen Snow White’s prins charmig.

Reste vidare för dansen

När han var 20 år gammal reste han till NY för att utveckla sin danskarriär. Han dansade med Harkness- samy Joffrey Ballet-bolagen och fortsatte snart som huvuddansare på företaget Eliot Feld. Men hans välgång var inte långvarig då en gammal fotbollsskada ledde till att han behövde genomgå en knäoperation. Operationen, samt en infektion, fick Swayze att hoppa av Feld Company.

West Side Story samt Grease

Fyra år senare la Swayze om sin strategi i filmuppträdande och gjorde sin Broadway-debut i Goodtime Charley. Senare var han med i West Side Story och -78 fick han huvudrollen i musiken Grease.

Outsiders

Outsiders

Swayzes scenframgång ledde han till Hollywood, där han spelade en roll som rullskridskoåkare i Skatetown. Det var en bra berättelse av en leukemipatient på M * A * S * H som uppskattades mycket. Han spelade med högprofilerade kändisar som Tom Cruise och Emilio Estevez.

Dirty Dancing & She’s Like the Wind

Det var Dirty Dancing som ledde Swayze till en större kändiskarriär och byggde upp honom som Hollywoods nyaste stjärnskott. Filmen handlade om Swayze som den underskattade dansläraren Johnny Castle. Detta var rollen som gav honom en Golden Globe-nominering.

Dirty Dancing gjorde det även möjligt för Swayze att ha en sångkarriär parallellt. Uppfylld av hans förhållande med sin fru, Lisa, Swayze och medförfattaren Stacy Widelitz inspirerade låten ”She’s Like the Wind”, till filmens soundtrack. Med detta följde många andra filmer som fångade mångas hjärtan.

Han var en unik talang med kombinerad erfarenhet av sång, dans och skådespel. Tack o lov fick hans mamma han att fortsätta ta danslektioner. Han lämnade jordelivet tidigt vilket krossade många hjärtan. Dock finns hans minnen kvar.

Back to top