Mamma Mia! The movie

Det är tufft att vara ensamstående förälder, det vet alla som har provat. Inte blir det lättare om man har tre olika män, som länge varit utstädade ur ens liv och som utan för varning dyker upp på loftet i ens getstall, att välja mellan som trolig pappa till barnet. Ett barn som nu är tonåring och har sin egen vilja när det gäller att hitta sin biologiska pappa. Ändå är det precis det som händer i grekiska övärlden till ABBA:s odödliga musik.

Det stjärnspäckade dramat, som promotades som Mamma Mia! The Movie, spelades in på den lilla ön Skopelos i östra Grekland. Här får vi följa den unga blivande bruden Sophie, spelad av Amanda Seyfried, som har bjudit in tre, för henne, helt okända män till sitt bröllop. Eftersom att hon har läst sin mammas gamla dagböcker vet hon att var och en av de tre männen, spelade av Colin Firth, Pierce Brosnan och Stellan Skarsgård, är hennes möjliga pappa.

Släkten är värst – eller bäst


Sophie är övertygad om att hennes mamma Donna, spelad av Meryl Streep, skulle säga nej om hon fick veta att hon bjudit in de tre som någon är hennes pappa. Därför skickar hon inbjudningarna i hemlighet och berättar det inte ens för sin blivande man och avslöjar det inte för sin två bästa vänner förrän några dagar före bröllopet. Sophie är övertygad om att om hon spenderar några dagar ihop med Sam Charmicel (Colin Firth), Bill Anderson (Stellan Skarsgård) och Harry Bright (Pierce Brosnan) kommer hon att kunna avgöra vem av dem som är hennes pappa. Inbjudna till bröllopet är även hennes mammas väninnor och tidigare medlemmar i bandet Donna and the Dynamos. Det är med andra ord som upplagt för kärleksbekymmer och en och annan mild intrig i jakten på avslöjandet om vem som egentligen är Sophies pappa.

 

Musik och feel good


Handen på hjärtat, Mamma Mia! är inte en film man ser för det djuplodande och välskrivna manuset för om man skalar av musiken och de vackra inspelningsvyerna är det en platt och väldigt förutsägbar historia. Det är inget fel på skådespelarinsatserna och man måste ge en eloge till Pierce Brosnan som med en viss Bond-stelhet gör en okej sånginsats. Behållningen i filmen är utan tvekan ABBA:s fantastiska och odödliga musik. Herrarna Andersson och Ulvaeus gör dessutom några små roller som pianospelande fiskare och musicerande änglar i filmen. Mamma Mia! The movie är rakt igenom en feel good-film som ger vilken mörk och dyster höstdag som helst till ett lyckoskimmer av pastellfärger. Som sig bör med den här typen av film blir slutet precis som förväntat, huvudpersonerna om ges av ett rosenrött skimmer och fluffiga rosafärgade moln i solnedgången över havet. Scenen som föregår de allra sista är snarare filmens stora klimax. Festscenen är inspelad i en enda tagning och här visar inte minst skådespelarna prov på en stor skicklighet utan synbara misstag. För den som inte fick nog av musiken i den här filmen kan ge sig i kast med uppföljaren som inte heller den förväntas ha något outstanding manus men däremot mer bra musik och hög feel good-faktor.

Musik och feel good
Back to top