Höstlegender – Brad Pitts stora genombrott

det som kännetecknar Höstlegender (Legends of the Fall). Filmen är också den som räknas till Brad Pitts stora genombrott som skådespelare. Det hade lätt kunna bli klyschigt och ytligt men en väl genomförd casting, en skicklig regissör, Edward Zwick, och ett bra manus gör det hela till en djuplodande historia som letar sig in under skinnet på tittarna.

Filmen var omtalad redan när den kom och trots att den numera har några år på nacken håller den bra. Höstlegender bygger på Jim Harrisons korta romantrilogi ”Hämnd”, ”Mannen som avstod från sitt namn” och ”Höstlegender” (“Revenge”, “The Man Who Gave Up His Name” och “Legends of the Fall”), där den avslutande kortromanen blev filmens titel. Rollistan består av idel meriterade skådespelare. Förutom Brad Pitt hittar vi välkända namn som Anthony Hopkins, Aidan Quinn, Henry Thomas och Julia Ormond.

En komplicerad familjehistoria


Höstlegender utspelar sig i Montana, USA, på familjen Ludlows gård. Här regerar William Ludlow, spelad av Anthony Hopkins, och hans tre söner. William Ludlow är ensamstående efter att hustrun Isabella, som inte klarade av det isolerade livet på gården, lämnade honom när sönerna var små. Ludlow har ett förflutet som militär men hans värderingar stämmer inte alltid riktigt överens med det övriga samhällets och han går sina egna vägar. Han månar om sin familj och skyddar även dem som av olika anledningar har hamnat i klammeri med rättvisan. Det är sällan någon kommer på besök till gården som ligger ensligt uppe bland bergen, så när yngste sonen Samuel kommer hem med sin fästmö Susannah, spelad av Julia Ormond, ställs allt på sin ände. Medan William Ludlow uppskattar sin blivande sonhustrus kultiverade sällskap uppstår en mer eller mindre väl dold rivalitet mellan bröderna som alla blir förälskade i den vackra Susannah. När Samuel, mot sin fars vilja, bestämmer sig för att ta värvning, gör de äldre bröderna Alfred, spelad av Aidan Quinn, och Tristan, spelad av Brad Pitt, detsamma för att hålla koll på och skydda honom. Det som sedan händer under kriget blir upptakten till en rad gripande händelser som komplicerar livet för familjen och deras närstående.

Rollgestaltning av hög klass


Samtliga av huvudrollernas skådespelarprestationer håller hög klass. Brad Pitt visar i den här filmen, som är inspelad i början av hans karriär, prov på den talang och mångfacettering som han senare har blivit känd för. Pitt nominerades till en Golden globe i kategorin Bästa skådespelare för rollen. Tristan Ludlow är en komplicerad och rastlös karaktär som vandrar mellan lycka och sorg, något som inte är helt ovanligt för filmer från Hollywood. Skillnaden här är att det finns ett djup både karaktären och filmens manus som gör att det inte blir full så rosenrött, rosa moln och fluffiga små kaniner som det lätt blir i filmer med liknande tema. Filmens originaltitel, Legends of the Fall har heller inget med hösten att göra, (fall är amerikansk engelska för höst), utan är i det här fallet en referens till Bibeln och syndafallet. Den referensen blir tydligare med den tag line som följer med filmens titel: ”After the Fall from Innocence the Legend begins”.

Rollgestaltning av hög klass

 

Back to top