Gudfadern

Inspirerad av Mario Puzos roman är filmen den stora berättelsen om Don Vito Corleone, en maffia från Sicilien, som blev chef för ett viktigt maffia-nätverk i Amerika. Filmen presenterar en extremt realistisk vision av denna mindre tillgängliga värld där det givna ordet och de löften som gjorts har ett kapitalvärde och ära till ett bra pris. I filmen är Corleones liv hotad och detta leder till att även hans barn dras in i de livsfarliga maktspelen mellan maffiaklanerna i Amerika. Totalt har denna serie tre filmer med anmärkningsbara, stora skådespelare så som Al Pacino och Robert DeNiro. Så väl som filmerna men även skådespelarna utvecklades på filmrutan genom denna trilogi. Filmen har en klassisk action handling, nämligen att den sicilianska maffian och dess tentakler sprids över hela världen. Detta är ett ämne som inspirerade många andra produktioner och blev en referenspunkt i gangsterfilmer. I den första serien verkar ingen skådespelare särskilt märkbar, men i den sista lyckas Al Pacino och hans oemotståndliga charm fånga all uppmärksamhet och hans karaktär, även om det är en negativ i huvudsak, att fånga sympati och tittarnas medkänsla.

Första filmen

Gudfardern (The Godfather) är en film som släpptes 1972 i regi av Francis Ford Coppola. Det är en anpassning efter Mario Puzos roman med samma namn. Handlingen i filmen sker runt 40- och 50-talet och presenterar det fiktiva livet för Corleone-maffiafamiljen. Rollistan i filmen är imponerande, det handlar nämligen om skådespelare så som Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton. Filmen fick många utmärkelser, inklusive 3 Oscars och 5 Golden Globes.

Gudfadern del två

Corleone-familjen

Fortsättningen från ”Gudfadern” presenterar berättelsen om två på varandra följande generationer som kämpar för makten i Corleone-familjen. I den andra delen presenterar Coppola två berättelser, alltså början och uppkomsten av en ung Don Vito, spelad med en överraskande förmåga av Robert De Niro och uppkomsten av Michael (Al Pacino). Parallellt med Vitos historia, från hans flykt från infödda Sicilien efter att maffian redan hade dödat hans familj till amerikansk berömmelse, pågår Michaels försök att dämpa Las Vegas.

Gudfadern del tre

Gudfadern Del III (The Godfather Part III) är en amerikansk thrillerfilm från 1990 skriven av Mario Puzo och Francis Ford Coppola och regisserad av Coppola. Filmen avslutar historien om Michael Corleone, mobb-chefen som försöker hålla sitt löfte till familjen vilket är att sluta rymma från lagen. I den sista delen av trilogin försöker Don Michael Corleone (Al Pacino), nu en gammal man, legitimera familjens maffiaverksamhet och komma ur en våldsam värld, men hindras av unga ambitioner. Medan han försöker binda Vatikanens familje-ekonomi, måste Michael möta intrigerna från en envis mobster som vill förstöra den befintliga ordningen och kärlekshistorien om hans unga protegé med sin dotter. Rollistan inkluderar Al Pacino, Diane Keaton, Talia Shire, Andy Garcia men också Eli Wallach, Joe Mantegna, George Hamilton, Bridget Fonda och Sofia Coppola. Även om filmerna hade stor succé så mötes den tredje av kritik. Många kommenterade att Gudfadern egentligen endast består av två delar och att den tredje inte var mer än endast ett avslut. Mer om filmernas budget, skådespelare och annan övrig information hittas på Svensk Filmdatabas.

Back to top