Gudfadern-trilogin

Den första filmen har drygt 45 år på nacken och den sista nästan 30, ändå lockar Francis Ford Coppolas magnifika maffia trilogi ständigt nya tittare. Manuset till filmerna, som anses vara bland de bästa som någonsin gjorts, är inspirerat av Mario Puzos roman Gudfadern.

Filmerna följer den italienska maffiafamiljen Corleone under flera generationer, från patriarken Vito Corleone till hans yngste son Michael Corleone, som tar över som maffiaöverhuvud efter sin fars död. Filmerna har nominerats till hela 29 Oscars och tagit hem nio av dem.

De största skådespelarna

Det som gör filmerna så magnifika är kanske inte enbart den insyn som tittarna får i de italienska maffiafamiljernas liv, utan även för de genuina skådespelar insatser som finns i samtliga tre filmer. Marlon Brandon porträtterar Vito Corleone, maffiafamiljen Corleones överhuvud, på ett sätt som få andra skådespelare hade klarat av. Filmkritiker menar att rollen som Vito Corleone är, om inte den främsta så en av de främsta av Marlon Brandons rolltolkningar. I den andra filmen spelas dock Vito Corleone av Robert De Niro. Rollkaraktären Michael Corleone, Vitos yngste son, spelas av Al Pacino som här gör en av sina absolut bästa roller. Det råder ingen som helst tvekan om att de som castade skådespelarna till filmen gjorde ett utmärkt arbete och valde de skådespelare som var som klippta och skurna för rollerna.

Regissör och inspelningsplatser

Filmerna utspelar sig både i USA, dit den italienska filmen har emigrerat, och i fäderneslandet Italien, närmare bestämt Sicilien. Maffiafamiljen har fått sitt namn från den sicilianska staden Corleone. Av den anledningen är det lätt att anta att scenerna som handlar om familjens liv på Sicilien också är inspelade i Corleone, men så är inte fallet. Istället valde produktionsteamet att söka upp andra städer och byar som hade den rätta atmosfären. Kyrkan där den unge Michael Corleone gifter sig med Apollonia Vitelli ligger vid Piazza SS. Annunziata i den medeltida staden Forza d’Agrò, som är en välbesökt turiststad. Den efterföljande bröllopsmottagningen, som tar plats utanför Bar Vitelli (i filmen ägd av Apollonias pappa), spelades in i berglandsorten Savoca.

Francis Ford Coppola fick uppdraget att regissera den första filmen i trilogin och han fortsatte även med de två återstående filmerna. I sista filmen spelar dessutom hans dotter Sofia Coppola, som gått i sin pappas fotspår som regissör, en av huvudrollerna som Michael Corleones dotter Mary Corleone. Efter framgångarna med den tredje och avslutande delen i trilogin började Francis Ford Coppola och Mario Puzo, författaren till roman som filmerna grundar sig på, diskutera en fjärde film. Tanken var att Andy Garcia skulle spela huvudrollen som familjens nya överhuvud, Vincent Corleone, och filmen skulle delvis handla om familjens historia på Sicilien. Robert De Niro och Talia Shire, som spelade Connie Corleone, skulle fortsätta spela sina rollkaraktärer medan Leonardo Di Caprio skulle spela den unge Sonny Corleone. Dessvärre gick Mario Puzo bort i juli 1999, innan de hade hunnit börja skriva manuset. I och med Puzios bortgång bestämde sig Francis Ford Coppola för att inte fortsätta arbetet med en fjärde film.

Back to top