Green Mile

Green Mile är en enastående film med flera priser i bagaget, utöver detta ligger filmen även på Topp 100 listan över världens bästa filmer genom tiderna på IMDB. Med sin storslagna historia och inkluderade skådespelare kan man inte undgå att fängslas av filmens karaktärer och röda tråd som verkligen fascinerar och skapar ett spännande helhetsintryck. Manuset i kombination med fantastisk musik skriven av Thomas Newman är två viktiga faktorer som har bidragit till denna films enorma popularitet. Men vad är det egentligen mer specifikt som har gjort denna film så populär? Vilka karaktärer är utmärkande och hur är filmen uppbyggd?

Handling och karaktärer

Filmen utspelar sig under 1930-talet där man får följa fängelse väktaren Paul Edgecomb som spelas av Tom Hanks, där har utför sina vardagliga arbetsrutiner på avdelningen “Den Gröna Milen” där fångar sänds som har dömts till döden med hjälp av den elektriska stolen. Paul och hans dedikerade arbetskamrater har alltid sett till att fångarna har haft det bra in till deras sista stund, och hjälpt dem så mycket som det bara går. Allting förändras dock när de får en ny kollega, den våldsamma och sadistiska Percy Wetmore som inte alls har samma inställning som de tidigare fångvaktarna.

Vid samma tidpunkt anländer även en ny intagen, den stora och känslosamma mannen John Coffey som spelas av Michael Clarke Duncan. Coffey är dömd till döden efter vad man tror har dödad två små flickor i området som försvann från sin bostad. När tiden går börjar Paul Edgecomb bli allt mer misstänksam om att någonting är fel med denna mannen, och att han i själva verket är ett stort mirakel som kan läka sår och bota sjukdomar. Paul inser snart att Coffey sannerligen har blivit dömd för ett brott som han i själva verket inte har begått.

Filmen handlar om mirakel och hur fångvaktaren Paul tillsammans med sina kollegor gör allt för att få den snälla Coffey fri. Samtidigt kämpar de mot Percy Wetmores våldsamma handlingar som ger de intagna allt annat än en sista lugn och ro i livet.

Priser och utmärkelser

Den Gröna Milen är baserad på en storsäljande roman av Stephen King med orginaltitel “The Green Mile”. Filmatiseringen av denna roman regisserades av ingen mindre än Frank Darabont, som även var regissör för “The Shawshank Redemption”. Detta gör helt klart att man kan se likheter med de båda filmerna, framförallt vad gäller skildring och scenario. Att båda filmerna även utspelar sig på ett fängelse gör dem inte heller svåra att jämföra.

I filmen är det framförallt de två skådespelarna Tom Hanks samt Michael Clarke Duncan som tar mest plats på filmduken. Men under filmens gång medverkar även skådespelare som bland annat Bonnie Hunt, David Morse, Sam Rockwell samt James Cromwell.

Filmen nominerades totalt för fyra stycken Oscars som var Bästa Film, Bästa manliga biroll, Bästa manus efter förlaga samt Bästa ljud. Tyvärr vann filmen ingen Oscar. Men vann flera andra priser och utmärkelser. Boken som filmen är baserad på har även den nominerats för flera utmärkelser och är än idag en mycket populär bok.

Back to top