Filmen Rocky

Det är nog få som inte känner till filmen Rocky. Den är numera över 40 år gammal och hade premiär i slutet på 1976. Denna film satte igång en filmserie som mer eller mindre har varat ända tills idag. Flera uppföljare kom och sedan dess har även spin-offer gjorts om sidokaraktären Apollo Creeds son. För skådespelaren Sylvester Stallone så var denna film det stora genombrott som han jobbat hårt för. Stallone skrev själv manuset till filmen, vilket enligt uppgift tog honom mindre än fyra dagar. Filmen var en lågbudgetfilm med endast en budget på en miljon dollar, och med mindre än en månads inspelningstid. En större film kan ofta ta mellan tre och sex månader. Trots detta så blev det en braksuccé både vad gällde intäkterna och recensionerna. Den kom att spela över 200 miljoner dollar och få tio stycken Oscarsnomineringar, varav en för Stallone som bästa skådespelare. Den kom att vinna bland annat den för bästa film. Framgången för filmen ledde till att även en bokversion kom ut och att flera datorspel kom att baseras på den. Filmen räknas numera som en klassiker och har återutgetts på Blu-ray samt i form av en box med hela serien.

Bakgrund

Det var inte självklart att Sylvester Stallone skulle spela huvudrollen i filmen som han själv skrivit. Filmbolaget som gillade manuset funderade på att rollbesätta den med andra mer framgångsrika skådespelare vilket föranledde Stallone att ställa ett ultimatum. Det var han som skulle spela karaktären, annars så skulle bolaget inte få manuset. Filmens låga budget ledde till att Stallones familj fick vara med och jobba på filmen när den började spelas in knappt ett år före releasen. Staden Philadelphia valdes som huvudplats för inspelningen.

Musiken fick en framträdande roll och den skrevs av kompositören Bill Conti. Särskilt ledmotivet Gonna Fly Now, eller Theme from Rocky som den också kallas, fick ett stort genomslag och kan höras genom hela serien av filmer.

När den släpptes så blev den snart en något oväntad framgång. Den blev en av de största succéerna under 1976 och 1977. Med över 93 % positiva recensioner på recensionssidan Rotten Tomatoes så är den ansedd garanterat bra.

Handling

Rocky är i grunden en underdogfilm. Den handlar om en inte så särskilt lyckad tungviktsboxare, Rocky Balboa, som får chansen att möta den regerande mästaren Apollo Creed då dennes tidigare motståndare avbokat. Rocky är inte särskilt lyckad i livet eller i boxning så erbjudandet om mycket pengar för fighten får honom att acceptera. Under filmen så är huvudkaraktärens träning en stor del. Han kämpar hårt med den, på ofta ovanliga sätt, innan en lokal tränare tar honom under sina vingar. Det finns även en kärlekshistoria i filmen som blossar upp. Detta då Rocky börjar uppvakta Adrian Pennino. Under matchen så blir Creed överraskad av Balboas kvalitet som boxare och inser snabbt att det inte kommer att bli enkelt. Matchen slutar med att ingen blir knockad men att Creed vinner. Balboa uttrycker i slutet sin kärlek till Pennino, vilket blivit en klassisk scen.

Fortsättning

Sju uppföljare har gjorts hittills. I en av dessa, Rocky IV, som om på 80-talet, så har svenske Dolph Lundgren en roll.

Back to top