Filmen Dirty Dancing

Dirty Dancing är ett romantiskt och musikaliskt drama skapad av regissören Emilio Ardolino, efter manus av Eleanor Bergstein. Filmen hade biopremiär i Sverige 1987 och berättar en av kanske tidernas mest kända tonårsromanser. Filmen spelades in vid Mountain Lake Hotel i Virginia. Dirty Dancing vann en Oscar, en Golden Globe samt en Grammy för bästa musik, sång och bästa duo. Filmen har även nominerats till flera andra priser som till exempel bästa kvinnliga huvudroll och bästa film. I huvudrollerna ser vi Jennifer Grey som spelar den unga kvinnan Baförbi och Patrick Swayze som spelar dansläraren Johnny Castle. I några av de övriga framträdande rollerna ser vi Jerry Orbach som spelar Babys far och Kelly Bishop, i rollen som Babys mor.

Filmen Dirty Dancing
Filmen Dirty Dancing

Handling (spoilervarning)

Filmen utspelar sig i USA i början av 60-talet. Frances (Baby) Houseman och hennes familj sitter i bilen, på väg för att spendera sommaren vid The Kellerman´s semesteranläggning i Catskillsbergen i New York (delstaten). Baförbi är 17 år gammal och det är hennes sista sommarlov innan college. Planen för framtiden är redan klar. Hon ska bli lika framgångsrik som sin far. Väl på plats upptäcker Baförbi snart att livet kan vara något helt annat än det hennes mamma och pappa visat henne. Hon trotsar sina föräldrar och tar sig en kväll iväg till personalens område.

Där upptäcker hon en dansande Johnny Castle med sina kollegor. Johnny bjuder upp och med detta har en ny och spännande värld öppnat sig. Johnny är skeptisk till att Baby umgås med personalen då de riskerar att få sparken om de umgås med gästerna. När Johnny en dag snabbt behöver en ny danspartner blir han övertygad att ge Baförbi en chans. På mycket kort tid måste hon lära sig en koreografi vilket sätter paret på prov. Föreställningen blir lyckad och känslorna mellan de går inte längre att dölja. Baförbi ljuger för sina föräldrar för att hålla relationen med Johnny och de andra i personalen hemlig, men till slut får hennes far reda på vart Baförbi har hållit hus. Han förbjuder henne att fortsätta träffa Johnny eller övriga i hans gäng. Baförbi trotsar dock sin far, i försvar för sin kärlek till Johnny och mot slutet kommer upplösningen i en av världens mest kända filmscener.

Hur gick det sen?

Jennifer Grey, född 1960 i New York, har haft en framgångsrik karriär inom film och TV och är fortfarande aktiv som skådespelare. Patrick Swayze, som spelade rollen som dansläraren Johnny Castle, var både dansare, skådespelare och musiker. En av de mer kända låtarna i filmen, She´s like the wind, sjöngs av Patrick Swayze som även var med och skrev låten. Det sägs att låten var en hyllning till hans fru Lisa Niemi. Patrick Swayze gick bort i cancer 2009.

Dirty Dancing blev en stor succé och än idag anordnas temaresor till Mountain Lake Logde i Virginia där man kan gå i Kellermans fotspår. Det har också skapats en musikal baserad på filmen. En av de mest kända scenerna är i slutet av filmen då Baförbi och Johnny dansar inför alla gästerna på hotellet. Dansen har upprepats på ett antal bröllop och i olika sammanhang runt om i världen.

Back to top