Casablanca

Filmen Casablanca från 1942 anses som en av världens bästa filmer genom tiderna. Filmen finns placerad högt upp både på imdb’s topplista över de 250 högst rankade filmerna någonsin och även på Rotten tomatoes topp 100 lista över de bästa filmerna genom tiderna.

Casablanca

Filmen är en klassiker inte enbart av anledningen för att det är en film från 40-talet utan för att filmen förtjänar att ha den titeln. Casablanca bjuder på en stark handling, duktiga skådespelare och filmen känns mycket modern för sin tid. Att många som gillar film än idag har Casablanca som en av sina absoluta favoritfilmer är inte alls konstigt med tanke på att den är en bra film som än idag inte riktigt går att jämföra med någon annan film, en bra klassiker kort och gott.

Vad handlar egentligen filmen om?

Filmen utspelar sig under andra världskriget i staden Casablanca som ligger beläget i Marocko. I filmen driver huvudrollen Rick Blain (spelad av Humphrey Bogart) en mycket populär krog i staden. På krogen ska en man möta upp Victor Laszlo (spelad Paul Henreid) samt hans fru Ilsa (spelad av svenska Ingrid Bergmans) för att lämna över några viktiga dokument. Det är nämligen till Casablanca man först måste till för att kunna ta sig vidare till USA. Krogen som amerikanen Rick driver har blivit en samlingsplats för alla som av olika anledningar har hamnat i Casablanca. Rick själv kan av en okänd anledning inte ta sig tillbaka till sitt hemland USA. När Victor och Ilsa kommer till krogen visar det sig snabbt att ägaren av krogen Rick och Ilsa känner varandra från förr och har en djupare historia än vad man skulle kunna ha anat. Filmen blev en jättesuccé men det var inte alltid givet att det skulle bli så. När filmen skulle börja spelas in så fanns det en del hinder på vägen så som att manuset exempelvis inte var färdigt när det var dags att börja spela in filmen. Att filmen inte var helt välplanerad syns det inte alls av i filmen så trotts hinder på vägen så gick det till slut bra att spela in filmen och sedan få den färdig. Casablanca är en viktig film som dels följer en kärlekshistoria men också det politiska läget i världen vid denna tidpunkt. Det är krigstid och läget är på många sätt mycket allvarligt. Samtidigt som kriget pågår sitter folk på Ricks krog och sjunger tillsammans med pianisten, vinner pengar vid roulettbordet och har samtal om livet. Scenografin är mycket imponerande för sin tid samtidigt som skådespelarna är skickliga i sina roller och framför ett modernt skådespel. Det gäller inte bara filmens större roller utan filmens bi-roller imponerar också stort. Att filmen utspelar sig under en hemsk tid glöms aldrig bort men med allt hemskt som händer i världen blandas också folks drömmar och känslor in. Att just Casablanca har blivit en stor klassiker är enkelt att förstå eftersom det är en film som inte är lik någon annan. Filmen bjuder på en djup handling där hela uppbyggnaden av filmen känns mycket välplanerad.

Vad handlar egentligen filmen om?Back to top