Brokeback Mountain – en banbrytande film

Tolv år efter filmens premiär och tio år efter den fantastiske skådespelaren Heath Ledgers tragiska bortgång går det att se tydliga effekter av den dörr som Brokeback Mountain öppnade. Ang Lees mästerliga regi återspeglas i den vackra, långsamt berättade och smärtsamma filmen. Ingenting har lämnats åt slumpen och det visade också de framgångar som filmen rönte.

Filmens väg var allt annat än spikrak. Stora skådespelare som Brad Pitt, Leonardo DiCaprio och Matt Damon var alla påtänkta och tillfrågade om att spela en huvudroll men tackade nej. Gus van Sant, som först var tänkt att regissera filmen, har i efter hand erkänt att han inte var redo för filmen eftersom han inte vågade satsa på mindre kända och oprövade skådespelare. Istället tog Ang Lee över registolen och gjorde det med den äran. Kanske inte minst för att han utan att tveka vågade satsa på de då mindre kända skådespelarna Heath Ledger och Jake Gyllenhaal i huvudrollerna som Ennis Del Mar och Jack Twist.

Djup och trovärdighet


Brokeback Mountain är allt annat än en solskenshistoria. Filmen är full av citat som i kombination med de lysande skådespelarinsatserna inte lämnar någon oberörd. ”If you can´t fix it you gotta to stand it”, säger Ledgers rollfigur Ennis Del Mar i en scen. ”I wish I knew how to quit you”, säger Gyllenhaals hjärtbrutna karaktär i en annan scen. Smärtan i de rollfigurernas tärda ansikten träffar tittarna som käftsmäll. Här finns inte plats för några platta stereotyper, det här är på riktigt och det gör ont. Den breda mainstreampubliken, den som fanns utanför storstäderna där gaykulturen var vardag, fick ta till sig en kärlekshistoria mellan två män som är lika naturlig som den som dagligen sker mellan en kvinna och en man på vita duken. Filmen fick mycket av den genomslagskraft som man önskade. I hela västvärlden började man prata mer öppet om homo- och bisexualitet och om att älska en person oavsett kön. Men det innebar inte att filmer med hbtq-perspektiv började produceras på löpande band i Hollywood, däremot sådda filmen ett frö som sakta började växa och blomma ut. Det är fortfarande inte jättevanligt med filmer på hbtq-temat i Hollywood, ämnet kärlek mellan samma kön är dessvärre fortfarande laddat och kontroversiellt.

Heath Ledgers genombrott


Ang Lees förmåga att regissera och plocka fram det absolut bästa ur skådespelare är inte den enda faktorn till att filmen är så bra som den är. Heath Ledgers lysande förmåga att uttrycka känslor och sinnesstämningar genom sitt kroppsspråk får tittarna att tro att hans karaktär Ennis Del Mar säger mycket mer än vad han egentligen gör. Ang Lee berättade i en intervju i samband med 10-årsdagen av Ledgers tragiska bortgång, att Ledgers karaktär är den som har minst repliker i filmen. Det är istället Heath Ledgers sätt att uttala dem, långsamt och med eftertanke, som gör att vi som tittare upplever dem som många och ordrika. Heath Ledger blev nominerad till en Oscar i kategorin bästa manliga huvudroll. Totalt nominerades Brookeback Mountain till åtta Oscars, varav en var i kategorin bästa film. Många var förvånade när filmen Crash tog hem den titeln och Brokeback Mountain fick hålla till godo med Oscars för bästa regi, bästa manus eller förlaga och bästa filmmusik. Kanske var Oscarsjuryn likt filmens först tilltänka regissör Gus van Sant, inte redo för filmen.


Heath Ledgers genombrott

 

Back to top