Borta med vinden

Den innehåller allt en film ska ha, glädje, sorg, äventyr och kärlek. Filmen som bygger på Margret Mitchells roman, med samma namn som filmen, skildrar livet i den amerikanska södern under andra halvan av 1800-talet. I centrum står Scarlett O’Hara, spelad av Vivien Leigh och hennes livs kärlek, Rhett Butler, spelad av Clark Gable. Borta med vinden, som har fängslat generationer av filmentusiaster, är än i dag en av filmhistoriens största publiksuccéer. Filmen nominerades till 13 Oscars och vann åtta, bland annat de prestigefyllda Bästa film, Bästa regi, Bästa kvinnliga huvudroll och Bästa foto.

Med tanke på att filmen är nästan fyra timmar lång och baserad på ämnena dramatik, krig och romantik låter som ett perfekt upplägg för gäspningar. Faktum är att Borta med vinden aldrig blir tråkig, det finns moderna filmer på samma tema och samma längd som är betydligt värre i det avseendet. För att vara inspelad så tidigt som 1939, filmtekniken är inte så gammal som många tror, är filmen mycket välgjord i vissa avseenden medan den i andra känns daterad. Det senare får ändå anses vara okej för en film med nästan 80 år på nacken.

Handlingen

Borta med vindens handling sträcker sig från tiden för amerikanska inbördeskriget och framåt. Vivien Leigh spelar den bortskämda sydstatsflickan Scarlett O’Hara, dotter till en plantageägare och eftertraktad av alla män förutom den intetsägande gentlemannen Ashley, som är målet för hennes kärlek. Ashley är redan förlovad med sin kusin Melanie och helt enkelt inte tillgänglig på äktenskapsmarknaden. När kapten Rhett Butler, spelad av Clark Gable, gör entré i handlingen får tittarna veta att han är en man med extremt dåligt rykte. Kapten Butler är dock den enda som klarar av att hantera Scarlett och som ser igenom henne för att upptäcka att de är av samma sort. Det tar lång tid och många äventyr under krigsåren innan Scarlett inser att det är Rhett Butler som är hennes livs kärlek.

Vivien Leigh och Clark Gable gjorde de båda huvudkaraktärerna mycket karismatiska och det finns en otrolig kemi mellan dem i filmen. Till stor del är det de stundtals vassa replikerna och deras rollporträtt som gör att filmen håller genom den knappt fyra timmar långa speltiden.

Revolt mot rådande ideal

Synen på kvinnor och människor på 1870-talet var minst sagt lätt deprimerande. Av den anledningen är det uppfriskande att se Scarlett O’Hara ifrågasätta och göra revolt mot patriarkatet. Hon vägrar helt enkelt att sitta och peta i sin minimalt med mat när hon äter ihop med män eller sova middag fast hon inte är trött. Det väger upp en del av hennes i övrigt ganska hjärtlösa och egoistiska personlighet samt åsikten att pengar är det enda som är viktigt. Det som känns mer än daterat i filmen är det romantiska skimret över amerikanska inbördeskriget och den amerikanska södern. Hattie McDaniel, Scarletts mammy i filmen, var den första svarta skådespelerskan som vann en Oscar, men på grund av segregeringslagarna i Atlanta fick hon inte närvara när filmen hade premiär.

Back to top